GRUJIČIĆEV PORAZ: Sud poništio smjenu Hamdije Fejzića, u ponedjeljak se…

“Prema presudi koju je izrekao Okružni sud u Bijeljini, ja nisam ni smijenjen. Moja funkcija je i danas važeća. Ja ću se u ponedjeljak lijepo javiti na posao”, rekao je za Faktor Fejzić.

Okružni sud u Bijeljini poništio je odluku Skupštine Srebrenice kojim je 23. novembra 2023. godine sa mjesta zamjenika načelnika Općine Srebrenica smijenila Hamdiju Fejzića. Sud je time uvažio tužbu Fejzića.

“Okružni sud u Bijeljini odlučujući u pravnom sporu po tužbi Hamdije Fejzića iz Bajramovića, općina Srebrenica, protiv odluke tužene Skupštine općine Srebrenica od 23.11.2023. godine u predmetu opoziva zamjenika načelnika Općine Srebrenica, dana 17.07.2024. godine donio je odluku da se tužba uvažava i rješenje tužene Skupštine općine Srebrenica od 23.11.2023. se poništava”, stoji u presudi.

Obavezuje se Skupština da tužiocu nadoknadi troškove spora u iznosu od 877,50 KM u roku od 30 dana od dana prijeme presude.

“Prema presudi koju je izrekao Okružni sud u Bijeljini, ja nisam ni smijenjen. Moja funkcija je i danas važeća. Ja ću se u ponedjeljak lijepo javiti na posao”, rekao je za Faktor Fejzić.

Dodaje kako će mu se morati isplatiti i sve plaće i naknade za period u kojem je bio nelegalno smijenjen.

Na Tematskoj sjednici Skupštine općine Srebrenica 23. novembra 2023. godine izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić. Za opoziv i smjenu glasalo je 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali, tako da je odluka o smjeni zamjenika načelnika donesena jednonacionalno.

Sjednica je održana na prijedlog načelnika Mladena Grujičića. Bošnjački odbornici su napustili sjednicu i nisu učestvovali u glasanju. Na njegovo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS Srebrenica.

U obrazloženju za smjenu tada je navedeno kako Fejzić “nije prisustvovao sjednicama i kolegiju Skupštine”, što je Fezić negirao.

Drugi razlog je da je kao zamjenik načelnika učestvovao u organizaciji obilježavanja Dana državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“To znači da nama neko u Srebrenici, Bošnjacima, hoće da određuje šta možemo i hoćemo slaviti, koje datume i praznike”, izjavio je tada Fejzić.

Na predstojećim lokalnim izborima u oktobru Hamdija Fejzić je zajednički kandidat za načelnika Općine Srebrenica probosanskih stranaka.

Back to top button